Onsdagsvinet på en torsdag Vidalba

_dsc1419

.

.

Först åt Lillan upp tryffelkorven, sedan vägrade hon att att sova när hon insåg att vi skulle ha Lill-lördag utan henne. Den damen gillar inte att bli exkluderad…

.

.

M dukade upp två goda ostar, några spanska korvar och ett spännande vin för att bjuda mig på en mysig lill-lördag hemma vid köksbordet. Han gjorde misstaget att duka bordet innan Lillan hade gått och lagt sig. Sedan va det tji att få henne att somna. Förnärmad skulle jag nog närmast beskrivandet som. Hon blev liksom förnärmad när hon insåg att vi skulle mysa med delikatesser utan henne.

.

.

Jag började försöka natta Lillan vid 20.00. En timma senare kom Lillans storasyster ned i köket och berättade för M att han såg ut som en kille som blivit övergiven vid första dejten. Ostarna var orörda och de fyllda glasen intakta. Och där satt han, pappan i familjen alldeles själv. Till slut, efter många om och men, kunde jag knalla ned till köket för att avnjuta det som var framdukat.

.

.

M hade som nyårslöfte att njuta mer ofta av goda viner och delikatesser, bara för att sätta guldkant på vardagen (man måste inte dricka hela flaskan bara för att man öppnar den). Så jag tänkte att vi kanske skulle ta och instifta ett nytt och återkommande inslag här på bloggen – Onsdagsvinet, kort och gott! Vad tror ni om det? Han börjar på att bli ganska duktig på viner måste jag säga, och skannar numer framgångsrikt marknaden efter de eftertraktade guldkornen som går att beställa på Systembolaget bar man är lite om sig och kring sig.

.

.

Först ut är Vidalba årgång 2008 ett spanskt vin från Priorat. Beställningsvin, Systembolaget 180 kr.

Området Priorat är stekhett i vinkretsar. Hittar du något bra, bunkra! Vad gäller just detta vin förstår jag varför – Supergott vin, inte superbilligt men mycket prisvärt för att vara ett riktigt kvalitetsvin från det området helt enkelt!

En av de viktigaste anledningarna till framgången för röda viner gjorda i Priorat är regionens ideala odlingsförhållanden. Inte nog med att jordarna här anses vara fullkomligt perfekta för odling av vindruvor, regionen har också ett mikroklimat som gör att druvorna blir få, men otroligt potenta (därav det ofta ganska höga priserna).

Det andra skälet till att röda viner från Priorat har blivit så populära är att all kraft ligger på att producera viner av högsta kvalitet. Många av vingårdarna har koncentrerat sig på att framställa överlägsna viner sedan 1970-talet, en ansträngning som har varit väl värd, då vinerna har blivit omåttligt populära över hela världen.

.

.

Jag är absolut ingen vinexpert (även om jag försöker lära mig mer och mer) så det kommer inte att bli några expertutlåtanden till att börja med. Kanske kommer jag att grotta ned mig i smaker, taniner etc längre fram, men ännu så länge nöjer jag mig med att rekommendera GODA viner 🙂 Och det här mina damer och herrar var riktigt gott, ni vet sådär riktigt smakrikt, lagrat och gott! Prova! Passar utmärkt till starka korvar, Jamon Serrano och Manchego (tryffelkorven försvann ju så jag vet inte om den hade passat… ) 🙂

.

.

Kategorin kommer att återkomma varje vecka!

.

.

Kram

Helena

.

,

Kategorier:

Okategoriserade

4 kommentarer

Vin är så otroligt roligt! Mitt år där jag gick steg 1& 2 på Sommelierutbildningen är en av de bästa investeringarna jag gjort i mig själv. Inställningen att förgylla vardagen är så rätt! 🙂
Tack för fin läsning!

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: