Måla på klinkers och klinkergolv med golvvärme – mina bästa tips

Lampan i vårt kök finns här

 

.

Har du ett fult klinkergolv i en tvättstuga, i ett kök eller i ett badrum? Du vet väl att det faktiskt går utmärkt att måla på klinker och klinkergolv även om man har golvvärme?! .

 

Det är ganska många som mailar mig och undrar över hur jag gjort, och hur det fungerar nu efter ett tag med vårt målade klinkergolv i köket. Så läs det här om du är sugen att tillexempel måla terracotta klinkers, klinkergolv i källare, klinker i badrummet, gammalt klinkergolv, klinker med golvvärme. Om det går att måla på klinkers utomhus vet jag inte.

.————-.

.

Måla fula klinker och klinkergolv med golvvärme

.

Gör så här:

 

1. Rengör golvet

.
Skura flera gånger med Butinox Husvask eller annat rengöringsmedel för att avlägsna eventuella rester från flott och smuts som kan finnas i kök. Det är viktigt att få det riktigt rent för bästa hållbarhet. Flott kan göra att golvfärgen fäster sämre och släpper och flagnar.

.

2. Grunda

.

Grundmåla hela golvet med ett lager Butinox häftgrund eller annan grundfärg. Det ska vara en speciell klinkerfärg som funkar på golv. Använd en smal pensel för att komma åt längs väggarna.

.

3. Ytskiktet

.

Rolla sedan 2 lager vanlig Hagmans Golvfärg (med ca 12 timmars mellanrum) eller annan valfri golvfärg. Det täcker bra med 2 lager, men för extra hållbarhet i tex kök, rolla gärna 3.

.

4. Praktiska tips

.

För att få det att fungera med familj och allt, målade jag det sista jag gjorde innan jag hoppade i säng på kvällen, och nästa varv på dagen då alla var i skolan och på jobbet.

Jag använde en slags skumgummiroller för ett så slätt resultat som möjligt, och så målade jag med en pensel inne i hörn och längs med väggar och skåp. Om man ska måla klinkergolv schackrutigt eller måla mönster på klinker blir det lite mer mäckigt förstås 🙂

.

.

 

Såhär vitt och vackert blev det när allt var klart.

.

.

Lampan finns här och stolarna här

.

.

Och såhär fult var golvet när vi flyttade in.

 

.

.

Målat klinker och hållbarhet

.

.

Visst, det är en budgetrenovering och inte det mest flådiga alternativet. Men har man inte möjlighet att lägga in ett nytt golv för stunden (vi har golvvärme under så det blir ett dyrt och omfattande arbete), är detta ett alternativ jag absolut skulle rekommendera andra, alla dar i veckan. Det är förstås också ett bra allternativ ur miljösynpunkt. Synd att jag inte kom på att jag kunde måla mina terracottaklinkers i vårt förra hus badrum, hall och kök. Men jag vet iofs inte hur det fungerar med att måla klinker i våtrum, där kanske det är bättre att man prova varianten klinker på klinker i badrum… Hade jag haft klinkergolv i källaren eller utomhus skulle jag absolut måla där.

Det har i alla fall hållit otroligt bra. Inte släppt någonstans, och ibland när något ”klibbat fast”, har jag tom skrapat med kniv för att få bort det och inte ens då har färgen släppt! Det är onekligen det golv i huset som slits mest, och ändå har det inte förändrats nämnvärt under dessa år. Vi målade vårt golv vitt, men man kan ju också måla klinkersen grå eller i andra färger om man vill det.

Något litet hack här och där finns, om än väldigt lite, så jag ska snart ta och dra över med ett lager Hagmans Golvfärg igen, mest för att fräscha upp det hela. Det ger vårt klinker mer glans och det blir lättare att göra rent det.

Så det samlade omdömet är – superbra budgetalternativ, som man för under 1000-lappen lätt fixar själv på typ två dagar inklusive torktid. Nu behöver du alltså inte byta klinker i din hall syrran, bara att måla!

.

.

Klicka HÄR så kommer du till det senaste inlägget i den här bloggen!

.

.KlickKl

.

.

Kram

Helena

 

Årets julstjärnor är här!!!

.

Annonslänkar

.

.

.

Julstjärna Oslo 60 cm här och samma i riktigt maffig storlek om 80 cm här // Maja i beige 60 cm här // Lovisa 50 cm här // Snöblomman (som är så poppis) 44 cm här, 68 cm här och hela 100 cm här

.

.

.

.

Freja 60 cm här // Elvira 45 cm här // Sputnik 60 cm här // Leah 60 cm här

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

27 kommentarer

Men de (alltså personal på färgaffärer) säger ju att man inte ska måla över fogar för då slutar golvet att andas? Jag vill måla golvet i vår tvättstuga, men har blivit avrådd…. Eller är det nån superduperfärg som du har använt?

Gilla

Hej Maria, detta är min helt egna amatörutvärdering och jag kan bara stå för mitt eget golv och resultat. Jag vet att ingen yrkesbutik rekommenderar detta, men jag gissar att det är för att de inte kan garantera hållfasthet osv. Att måla sitt eget klinkersgolv sker på egen ”risk” och man kan inte klandra någon annan om resultatet inte blir det förväntade. Jag vet att det är många som vill göra detta men som inte vågar efter att de blivit avrådda i butik. Därför ville jag dela med mig av mina positiva erfarenheter och ge er lite mod att ”våga” göra det trots avrådan från yrkesfolk. Det är ju ändå resultatet som är det viktiga! Lycka till, du kommer inte att ångra dig!! //H

Gilla

Hej Maria, om din tvättstuga ligger i en källare eller på bottenvåningen i ett hus med gjuten betongplatta, så bör du nog tänka över hur du väljer att göra. Dessa golv behöver andas. Helenas kök har inte detta behov om jag fattat rätt. Lycka till!

Gillad av 1 person

Du behöver inte oroa dig fö att golv skall andas. Menar han då att du inte skulle kunna lägga hel golvmatta. Detta gäller i början när plattan är nygjuten. Använder du då billig betong med lång brinntid så självklart så måste golv andas. Då klinkar man och undviker tät matta. Men när plattan brunnit klart spelar detta ingen roll bara allt underarbete görs fackmannamässigt

Gilla

Himla snyggt blev det iaf och sååå mycket snyggare än innan! Härligt lyft!
Ha de gott!
Kram Anna
Ekenäsliv

Gilla

Har alltid undrat hur det fungerar med golvfärg så vart glatt överraskad av dig guide! 🙂 Det blev riktigt snyggt! 🙂
Ha det fint!
Beatrice på Kreativ Möbeldesign

Gilla

Hej

Jag undrar hur ditt golv ser ut nu när det gått ytterligare tid. Vi vill gärna satsa på att måla vårt köksgolv men känns väldigt riskfyllt. Därför roligt att höra om din erfarenhet.

Gilla

Hej! Tack så mycket för sina goda råd! Ska ge mig i kast med att måla mitt klinkergolv nu också. En fråga bara, lät du häftgrunden torka några timmar innan du la på färgen eller målade du färgen på direkt?
Vänliga hälsningar Anna

Gilla

Hej
Vilket otroligt bra resultat på det målade klinkers golvet. Ska måla klinkers golvet i hallen i det nya huset vi köpt. Min fråga till dig är vilken färg du använt när du målat teglet vid vedspisen ? Det blev oxå jättefint

Gilla

Helena, jag är lite nyfiken på hur golvet ser ut nu ett ta efter att du målat det?! Har det hållit eller skavs färgen av på extra utsatta partier? Funderar på att måla klinker en hall.

Gilla

Får jag fråga, hade du golvvärmen på när du målade? Ska ge mig på vårt klinkergolv i hall och kök (med golvvärme) snart och undrar hur du gjorde 🙂

Gilla

hej hej. sitter och funderar på om vi ska byta ut vårat fula terrakotta klinker golv, halkade in på din sida och såg att du målat det:). Min fråga är hur det ser ut nu efter 4 år ca?

MVH Sofi

Gilla

Hej, det är helt ok, jag brukar bättra på det ungefär 1 gång om året. Det blir lite slitet, men inget som syns. Det märks bara genom att det blir svårare att hålla rent. Kram H

Gilla

Hej, menar du att smutsen fastnar eller att den syns för att golvet är vitt?
Så klart måste man väl bättra på lite här o där då o då.
/S

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>